Her yıl 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü, bu yıl da küresel ölçekteki gıda krizine dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık her 9 kişisinden biri kronik açlık ile mücadele ederken, üretilen gıdanın yaklaşık %30’u gereksiz yere israf ediliyor. Uzmanlar, bu israfın azaltılmasıyla birlikte 1.26 milyar ton gıdanın kurtarılabileceğini ve böylece milyonlarca insanın temel beslenme ihtiyaçlarının karşılanabileceğini belirtiyor.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Türkiye’de gıda güvenliği ve israfı konularında en önemli sorunlardan birinin yanlış bilgi ile doğru bilginin karışması olduğunu vurguladı. Üzümcü, “Halk genellikle gıda güvenliğini ‘Katkı maddesi var mı yok mu?’ seviyesinde algılıyor. Oysa gıda güvenliği, üretim aşamasından taşıma, saklama ve son tüketiciye ulaşana kadar tüm zincirin güvenli olmasını ifade eder” diye sözlerine ekledi.
İsraf konusunda da farkındalık seviyesinin yeterli olmadığını dile getiren Üzümcü, “Çoğu kişi ‘Yemek çöpe giderse israf olur’ diye düşünse de, gerçek israf üretim, taşıma ve raf ömrü sırasında gerçekleşir. Bu süreçlerde toplum olarak bilinçlenmeye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
‘Daha Fazla Denetim ve Şeffaflık Gerekiyor’
Türkiye’de gıda denetimlerinin süreklilik, şeffaflık ve yaptırım gücü açısından geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Üzümcü, “Daha etkin denetimlerin yapılması ve sonuçların kamuoyu ile daha açık paylaşılması, tüketicilerin bilinçlenmesine katkı sağlar” dedi.
Gıda sektöründe hızlı gelişen teknolojik yenilikleri takip etmenin önemine değinen Üzümcü, “Bilimsel çalışmaların hem akademi hem de sektör düzeyinde yürütülmesi, atılacak en doğru adımlar olacaktır” açıklamasını yaptı.