Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İstanbul ve Kapadokya, Michelin Rehberi’nde Yer Alarak Gurur Kaynağı Oldu

İstanbul ve Kapadokya, Michelin Rehberi’nde yer alarak Türkiye’nin gururu oldu. Keşfetmeye değer tarihi ve doğal güzellikler sizi bekliyor.

İstanbul ve Kapadokya, Michelin

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla düzenlenen ödül töreninde, 2026 yılı Michelin Rehberi Türkiye seçkisinde öne çıkan destinasyonlar açıklandı. Bu kapsamda toplam 171 restoran, farklı ödüllerle onurlandırıldı. Bunlar arasında 2 restoran iki Michelin Yıldızına, 15 restoran ise bir Michelin Yıldızı kazandı. Ayrıca 13 restoran Yeşil Yıldız, 39 restoran Bib Gourmand ödülleri ile listede yer aldı. Michelin Rehberi tarafından tavsiye edilen toplam restoran sayısı ise 115’e ulaştı.

Bölgesel olarak bakıldığında, İzmir’de bir restoran iki Michelin Yıldızı ile ödüllenirken, toplamda birkaç restoran ilk kez Michelin Yıldızı kazandı. Üç yeni yetenek, üstün performansları ve bağlılıkları nedeniyle Michelin Özel Ödülleri ile taçlandırıldı. Ayrıca, İstanbul, İzmir, Muğla ve Kapadokya’da bulunan 16 yeni restoran Bib Gaurmand ödülü aldı ve bu, bölgenin gastronomi potansiyelini teyit eder nitelikte.

Gastronomia ve Türkiye’nin Gururu

Ersoy, yaptığı konuşmada, özellikle gastronomi turizminin, deneyim ve sürdürülebilirliğin odak noktası haline geldiğine vurgu yaptı. Türkiye’nin zengin mutfak mirası ve çeşitli kültürel kökenleri sayesinde, mutfağımızın dünya çapında güçlü bir konuma yükseldiğini belirtti. İstanbul’un, sokak lezzetlerinden lüks restoranlara kadar her damak zevkine uygun çeşitlilik sunduğunu ve modern gastronomi anlayışını sürdürülebilir tekniklerle kaynaştırdığını vurguladı. Mastercard Enstitüsü’nün Seyahat Trendleri 2025 Raporu’nun da gösterdiği gibi, İstanbul, dünyanın en önemli gastronomi şehirlerinden biri olarak öne çıkmakta.

Kapadokya’nın da listede yer almasıyla beraber, bu bölgenin çeşitli alternatifleri ve benzersiz deneyimleriyle ülkemizin gastronomik ve turistik çekim merkezi haline gelme yolunda ilerlediğini söyledi. Dünyanın farklı noktalarından gelen ziyaretçilere, yöresel ürünler ve yaratıcı yaklaşımlarla hazırlanmış lezzetler sunmayı sürdürmekte olan Kapadokya’nın, gelecekte gastronomi rotasında daha da önemli bir durak olacağına inancını dile getirdi.

Gelecek Planları ve Sürdürülebilirlik Çabaları

Bakan, önümüzdeki dönemde tüm Türkiye’nin Michelin Rehberi’nin kapsamına alınacağının müjdesini verirken, böylece her şehrin ve restoranın dünya ölçeğinde tanıtım fırsatı yakalayacağını belirtti. Geleneksel Türk mutfağı ve bölgesel lezzetler, sürdürülebilir bir yaklaşımla, yerel üretimi ve yenilikçi sunumları bir araya getirerek, gastronomi sektörünün gelişimine katkı sağlayacak. Ayrıca, 2030 yılına kadar tüm konaklama tesislerinin sürdürülebilirlik sertifikasyonlarını tamamlamayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.”

Ersoy, Türkiye’nin turizm gelirlerinin 50 milyar dolar seviyesini aştığını ve yıl sonunda 62,3 milyon ziyaretçinin ülkesine akın ettiğini belirtti. Bu büyümenin, gastronomi ve turizm sektörlerinin uyumlu çalışmasıyla gerçekleştiğine dikkat çekti. Ayrıca, yüksek harcama kapasitesine sahip turistik ziyaretçilerin sayısının arttığını ve bu gelişmelerin Türkiye’nin global turizm pazarındaki yerini güçlendirdiğini vurguladı.