Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzmir’de altın damlayan ağaç sayısı artıyor

İzmir’de “altın damlayan ağaç” sayısı 15 yılda 100 kat arttı. Türkiye’de sırf Çeşme yarımadasında yetişen ve bir müddet evvel “yok” denebilecek etaba gelen sakız ağacı sayısı, son yıllardaki çalışmalarla 100 bine ulaştı.

İzmir'de "altın damlayan ağaç" sayısı

Ürünlerinden damla sakızı üretilen sakız ağaçları yok olma tehlikesi altında iken, yapılan düzgünleştirme çalışmaları ise tekrar eski randımanına kavuşmak üzere.

Ticari bedeli nedeniyle “altın damlayan ağaç” olarak nitelendirilen, lakin “yok” denebilecek kadar azalan sakız ağacı varlığı, son yıllarda yürütülen çalışmalarla 100 kat arttı.

Dünyada yalnızca Ege Denizi’ndeki Sakız Adası ile İzmir’deki Çeşme yarımadasında yetiştiği bilinen sakız ağacından elde edilen damla sakızı, tıp, besin, kozmetik üzere çeşitli alanlarda kullanılıyor.

DEĞERİ NEDENİ İLE “ALTIN” OLARAK ANILIYOR

Ticari bedeli nedeniyle “altın damlayan ağaç” olarak bilinen sakız ağacının Türkiye’deki varlığı, 2010 yılında yaklaşık 1000 ağaca geriledi.

Geçmişi binlerce yılı aşan ağacın yaşatılması ve ticari olarak yarar sağlanması hedefiyle Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel yönetim ve üreticiler tarafından ağaç sayısını artırma çalışmaları yürüttü.

Sakız ağacının tohumdan yetişmemesi nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığınca üretilen fidanlar, orman yangınlarında ziyan gören alanlara dikildi, ayrıyeten arazi sahibi üreticilere dağıtıldı.

AĞAÇ SAYISI 100 KART ARTTI

Böylelikle, kentte 2010’da 1.000 civarında olan sakız ağacı sayısı 15 yıl sonra bugün 100 bini aştı.

Ağaçtaki damla sakızı, çeşitli süreçlerle hasat ediliyor.

Üreticiler, haziran ayında sakız ağaçlarının altına kireç seriyor. Daha sonra sakız ağacının gövdesine çizik atılarak ağacın öz suyunun kirecin üzerinde birikmesi bekleniyor. Damla damla biriken öz sular kirecin üzerinde kristalize oluyor. Katılaşan öz su, kireçten ayrıştırılıyor.

Akan damlaların oluşturduğu hasat süreci eylül ayına kadar sürüyor.

“KİLOGRAMI 20 BİN LİRA”

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, sakız ağacının Anadolu’nun kadim bitkisi olduğunu, Anadolu’da tarih boyunca tıbbi ve yemeklerde aroma katıcı olarak kullanıldığını söyledi.

Türkiye’deki damla sakızı gereksiniminin karşılanması emeliyle çalışmaların sürdüğünü tabir eden Şahin, “Çeşme damla sakızının coğrafik işareti alındı, şu anda Avrupa Birliği’nden coğrafik işaret alınmasıyla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Hem tıbbi hem aroma katıcı olarak kullanıyoruz, ilaç endüstrisinde de ileri düzeyde. Kendi muhtaçlığımızı karşılama gayesindeyiz ve ihracata gidebilmesi için de elimizden gelen çabası sarf ediyoruz. Şu anda gereksinimimizin çok altında üretimimiz var ve kadim olan bitkiyi bir devir unutmuşuz. Damla sakızının bedelli bir eser olduğunun farkındayız.” diye konuştu.

250 KİLO SAKIZ ÜRETİLİYOR

Şahin, şunları kaydetti:

Vatandaşlarımız atıl durumdaki yerlerinin kullanımında sakızı tercih ediyor. Orman Genel Müdürlüğümüz de yanan alanlarda önemli gelir getirici sakız ağaçlarıyla ağaçlandırma çalışmaları yapıyor. Şu anda yıllık 200-250 kilogram ortasında sakız üretimi var. Bu üretimin 5 ton ve üzerine çıkması gerekiyor. Sakız üretiminde amaç, muhtaçlığımızı karşılamak ve daha sonrasında da buradan elde etmiş eserlerin ihracata gitmesi. Sakız ağacı su istemeden yetişiyor. Çalışmalarla boş alanlarımızın değerlendirilmesini ve kuraklığa karşı önemli direnç gösteren bir bitkinin çoğalmasını sağlıyoruz. Sakız hasadı güç bir teknikle yapılmakta. Gelişmiş 3 ağaçtan 1 kilogram sakız alınıyor. Bunu ham husus olarak düşündüğümüzde kilogramı 20 bin lira civarında. Hoş bir gelir sağlıyor.

İLK HASAT HEYECANI

Çeşme ilçesi Ovacık Mahallesi’nde damla sakızı üreten Musa Yalçın ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde damla sakızı yetiştirmek için eğitim aldığını, 6 yıl evvel 3 dönümlük yerine 70 sakız ağacı diktiğini belirtti.

Bu yıl birinci kere hasat yaptığını ve 13 kilogram sakız elde edeceğini anlatan Yalçın, “Sakız ağacıyla atıl araziyi ağaçlandırarak verimli hale getiriyorsunuz. Sakız ağacı su istemediği için de suyu koruyoruz.” sözlerini kullandı.