Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzmir’in Menemen Ovasında Brokoli Hasadı Sevinci ve Fiyatlar Derinlik Kazanıyor

İzmir’in Menemen Ovasında brokoli hasadı coşkusu ve artan fiyatlar, çiftçileri sevindiriyor. Tarımda gelişmeler ve güncel piyasa durumu burada.

İzmir'in Menemen Ovasında brokoli

İzmir’in verimli toprakları ve ılıman iklimi sayesinde, kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan brokoli, Menemen Ovası’nda hasat sezonunu açtı. Tarım işçileri, güneş doğmadan tarlalarda yerini alarak, özenle yetiştirilen bu yeşil mucizenin toplama işlemini gerçekleştiriyor. İzmir’in genelinde toplam rekoltenin 60 bin tonu aşması ve bu yıl 65 bin tona ulaşması beklenirken, üreticiler sevindirici haberi paylaşıyor.

Türkiye’de brokoli üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı İzmir’de, özellikle Menemen, Torbalı ve Ödemiş ilçelerindeki üretimler yoğunlaşmış durumda. Tarlada, kalitesine göre kilogram fiyatı 10 ile 15 lira arasında değişirken, bu ürünler şehir pazarlarına ve marketlere ulaştığında fiyatlar 40 ile 50 liraya kadar yükseliyor. Bu durum, hem tüketicinin hem de üreticinin yüzünü güldürmekle beraber, maliyet artışlarının kazançları yavaşlatması konusunda da gündeme geliyor.

Çiftçilerin Endişeleri ve Üretim Süreci

20 yıldır babadan miras tarımla uğraşan Turgay Yıldırım, “İzmir’de kışlık sebze üretiminde önemli bir noktadayız. Brokoli dikimi yaparken, önce toprağı hazırlıyor, fideyi dikiyor ve bakımını titizlikle gerçekleştiriyoruz. Bu işlem, adeta çocuğumuza özen göstermek gibi. Hasat zamanı Aralık ayı başı olup, gerekirse Mart ayına kadar devam ediyor. Ürünleri hale getirirken, hallinde fiyatların yine de çiftçiyi mağdur ettiğini söylüyor: “Kalitesine göre 10-15 TL’ye sattığımız brokoliyi, aracıların aldığı miktarda toplam maliyetler eklenerek tüketiciye sunuyoruz. Maalesef, düşük fiyatlar altında eziliyoruz ve halk da yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalıyor.”

Ürün Toplama ve İşçilik Aşamaları

Köylü kadın işçiler, brokolilerin saplarından keserek kasalara koyuyor ve taşıma işlemini gerçekleştiriyor. Arif Budak, “Ekim ayında fideleri toprakla buluşturup, ardından çapalama ve ilaçlama gibi işlemleri yapıyoruz. Hasat, ürünün gelişimine göre 1 ila 3 ay arasında sürüyor. Sabah saat 6’da uyanıp, 7.30 gibi tarlada oluyoruz ve kesim işlemine başlıyoruz. Yoğun çamur ve zorlu hava şartlarına rağmen, ürünleri toplamaktan bigane kalamıyoruz. Herkesin güvenle tüketebileceği, sağlıklı ve faydalı yeşil altın adını verdiğimiz brokoli, gerçekten zahmetli ve aynı zamanda değerli bir ürün. Kendim de düzenli olarak haşlayıp, limon ekliyorum ve lezzetinden oldukça memnunum. Tüm vatandaşlara sağlıklı ve doğal beslenme tavsiyesinde bulunuyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

İzmir’de kış aylarının sağlıklı sebze ihtiyaçlarını karşılayan ve ekonomiye canlılık getiren brokoli hasatı, üreticilerin güven ve umutla devam ettiği önemli bir tarım geleneği olarak öne çıkıyor.