Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karslı Hemşerilerinin Talepleri Üzerine Kaz Kurutma Sezonu Başladı

Karslı hemşerilerinin talepleri doğrultusunda kaz kurutma sezonu başladı. Detaylar ve güncel gelişmeler için hemen tıklayın.

Karslı hemşerilerinin talepleri doğrultusunda

Kars’ın Arpaçay ilçesinde kaz üretimi yapan Çetin Cengiz, gurbette yaşayan hemşerilerinin istekleri doğrultusunda yaklaşık 900 kazı kurutma işlemine başladı. Yaz boyunca özenle beslenen kazlar, toplamda 10 gün açık havada kurutuluyor. Kurutulan kazlar, öncelikle temizlenip tuzlandıktan sonra, iplere asılarak kurutma işlemine tabi tutuluyor.

Gelen talep doğrultusunda kaz kesimini sürdüren Cengiz, ilk etapta 600 kazı kestikten sonra, bu kazların kurutma işlemini gerçekleştirmeden direkt gurbetteki Kars derneklerine teslim ediyor. Kalan kazların ise, aralık ayı sonunda kurutularak gönderilmeyi beklediği bilgiler arasında.

Kars Kazlarının Özel Özellikleri

Kars kazı, diğer bölge kazlarından farklı özellikler taşıyor. Bunun en önemli nedeni ise, bu kazların tamamen arpa ve buğday ile beslendiği içindir. Yem olarak başka herhangi bir şey almayan kazlar, eti siyah renkte olurken, beyaz ve tatsız kazların aksine, Kars kazlarının verdiği et çok daha lezzetlidir.

Cengiz, kaz kestikten sonra detaylı bir şekilde tuzlayıp, bir hafta boyunca baskıda tutuyor. Ardından, 10 gün boyunca gece ve gündüz dış ortamda kurutmaya bırakıyor. Gündüz güneş ışığını alan ve gece ise ayıza maruz kalan kazlar, bu sayede özgün lezzetlerini kazanmış oluyor. Bu yöntem, Kars kazlarının meşhur lezzetini korumasında büyük rol oynuyor.

,”meta_keywords”: “Kars kazı, kaz kurutma, Arpaçay kaz yetiştiriciliği, Kars turşusu, Kars kürüdü, yöresel lezzetler, gurbetteki Karslılar, kaz hasadı, kaz üretimi