Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Malatya’da bu yıl 500 bin ton pancar işlenerek 62 bin ton şeker elde edilecek

Kentte bulunan Şeker Fabrikası’nda 2025-2026 yılı kampanya devrinde 500 bin ton şeker pancarı işlenerek 62 bin ton şeker elde edileceği açıklandı.

Kentte bulunan Şeker Fabrikası’nda

Malatya’da 1956 yılında işletmeye açılan Şeker Fabrikası’nda 69 yıldır şeker, küspe ve melas üretimine devam ediliyor.

Her geçen yıl rekoltenin arttığı fabrikada 2025- 2026 yılı kampanya devrinde 500 bin ton şeker pancarı işlenmesi hedefleniyor.

ÇEVRE VİLAYETLERDEN DE GETİRİLİYOR

Günlük 4 bin ton pancarın işlendiği fabrikaya Malatya’nın yanı sıra Sivas, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Elazığ vilayetlerinden şeker pancarı işlenmek üzere getiriliyor.

1 Eylül prestijiyle pancar alımı kampanyasının başladığını belirten Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat, Türkiye genelinde özel ve kamu olarak yaklaşık 30 fabrika içerisinden birinci şekeri Malatya’nın ürettiğini söz etti.

“GÜNDE DÖRT BİN TON PANCAR İŞLİYORUZ”

Fabrikanın bu bölgenin en büyük kamu iktisadi kurumu olduğunu aktaran Murat, “Bu yıl üretim dönemimiz yaklaşık 6 ay olacak. Şu ana kadar çiftçilerimizden 55 bin ton pancar teslim aldık. Bunun 45 bin tonunu işledik. 3 coğrafik bölgede yaklaşık 8 vilayette yaklaşık 1200 aile pancar ekimi yapıyor. Yıllık rekolteye nazaran değişkenlik gösterse de yaklaşık 50-60 bin insan dolaylı olarak geçimini şeker pancarından sağlıyor.

Bu yıl hedeflenen 500 bin ton şeker pancarı işlemeyi hedefliyoruz. Bunun karşılığında 62 bin ton şeker, 150 bin ton küspe ve 22 bin ton da melas elde etmeyi düşünüyoruz. Günde 4 bin ton pancar işliyoruz. Bunun karşılığında ise 450-500 ton şeker elde ediyoruz” diye konuştu.