Muş ilinde ceviz yetiştiriciliği büyük bir titizlikle devam ediyor. Bölgedeki çiftçiler, geleneksel yöntemlerle ceviz hasadı yaparak, her yıl yeniden yüksek verim elde etmeyi amaçlıyorlar. Özellikle Üçevler, Alaniçi, Ekindüzü ve diğer köylerde ceviz bahçeleri özenle bakım ve toplama süreçlerini sürdürüyor.
Yetiştiriciler, ağaçların yeşil kabuklarından cevizi ayırıp kurutuyorlar; böylece ürünlerin kalitesini arttırmayı hedefliyorlar. Toplanan cevizler, ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmakta ve fazlası satışa sunulmaktadır. Muş’ta ceviz üretimi, kent ekonomisinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
Yıllık Ceviz Üretimi ve Ekonomik Katkı
Tarım ve Orman İl Müdürü Necattin Gönç, yaptığı açıklamada: “2024 yılı verileri ışığında, yaklaşık 4 bin 700 dönüm alanda toplamda bin tonun üzerinde ceviz üretimi bekleniyor. Bu yıl da benzer seviyelerde ürün elde etmeyi planlıyoruz. Bu miktar, ilimize yaklaşık 200 milyon lira ekonomik katkıda bulunacaktır.”
Çiftçilerin Ceviz Yetiştiriciliği ve Satış Faaliyetleri
Ağıllı köyü Muhtarı Kerem Süne, bölgedeki en yoğun ceviz üretiminin Üçevler ve çevresinde gerçekleştiğine dikkat çekiyor. Kendine ait yaklaşık 5 bin ceviz ağacı bulunan köyde, ağaçların büyük bir kısmı devlet desteğiyle yetiştiriliyor.
Süne, “Ekim ayında hasada başlıyoruz ve ürünlerimizi kentteki pazarlar veya siparişler doğrultusunda farklı illere gönderiyoruz. Bir kilogram ceviz satış fiyatımız 200 lira. Köyümüzde toplamda yaklaşık 5 bin ağaç var” ifadelerini kullanıyor.
Bir diğer üretici Mehmet Emin Dinçer ise bölgedeki ceviz ağaçlarının çoğunun, geçmişten kalan mirasların olduğunu belirterek: “Her yerde ceviz ağaçları bulunuyor. Kendi bahçemde 100’e yakın ceviz ağacı var. Hasata yeni başladık ve misafirlerimize ikram ediyoruz. Artık ürünlerin bir kısmını saklıyor ve geri kalanını satarak aile bütçemize katkı sağlıyoruz.”