Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Salmonella salgınının kaynağı çeri domatesler mi?

2023 yılından bu yana Avrupa genelinde ve Kuzey Amerika’da görülen Salmonella salgınının, İtalya’nın Sicilya bölgesinde yetiştirilen çeri domateslerden kaynaklandığı belirlendi.

2023 yılından bu yana

2023 ve 2024 yıllarını kapsayan süreçte toplam 289 enfeksiyon hadisesi bildirildi. Bu bireylerden en az 14’ü hastane tedavisi gerektirecek kadar ağır semptomlar gösterdi.

Vaka sayısının en yüksek olduğu ülke, 78 enfekte birey ile İtalya olurken, onu Almanya, Avusturya ve Fransa takip etti. ABD’de sekiz, Kanada’da ise beş hadise doğrulandı.

Avrupa Hastalık Tedbire ve Denetim Merkezi (ECDC), tehditin şimdi sona ermediği ikazında bulundu. Kurumdan yapılan açıklamada, kontaminasyona uğramış mevsimlik eserler market raflarında yer almaya devam ettikçe, yeni hadiselerin da görülmeye devam edeceği belirtildi.

DOMATESLER NEDEN RİSKLİ?

Uzmanlara nazaran, domatesler dış yüzeylerinin yapısı nedeniyle bakterilerin tutunmasına daha elverişli. Ayrıyeten sıklıkla çiğ tüketildikleri için, pişirme yoluyla mikropların yok edilme bahtı ortadan kalkıyor.

Salmonella çoklukla çiftlik hayvanlarının bağırsaklarında bulunan bir bakteri kümesi olup; çoğunlukla et, tavuk ve yumurta ile ilişkilendirilir. Fakat bu salgında olduğu üzere sebzelerde de görülebiliyor.

SALMONELLA BELİRTİLERİ VE KORUNMA YOLLARI

Salmonella enfeksiyonu; ishal, kusma, karın krampları ve ateş üzere semptomlara neden olabilir. Zayıf bağışıklık sistemine sahip bireylerde enfeksiyon daha önemli seyredebilir ve ölümcül olabilecek komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Semptom gösteren herkesin birinci etapta aile doktoruna ya da nöbetçi sıhhat hizmetlerine başvurması değerlidir.

Bakterinin yayılmasını önlemek için uygulanabilecek kolay fakat tesirli metotlar ortasında tuvalet sonrası ve yemek hazırlamadan evvel ellerin uygunca yıkanması, yiyeceklerin güzelce pişirilmesi ve hastaysanız diğerleri için yemek hazırlamaktan kaçınılması üzere teklifler yer alır.

Bilim beşerlerine nazaran, salgına yol açan bakteriye genetik olarak yakın olan izolatlara 2011 yılından beri rastlanıyor. Bu durum, bakterinin tekrar eden bir halk sıhhati tehdidi oluşturduğuna işaret ediyor.